Trump és Macron ésszerűbb keretek közé helyezheti az iráni atomalkut

2018.04.26

Ésszerűbb keretek közé helyezheti az iráni atomalkut Donald Trump amerikai elnök és Emmanuel Macron francia államfő - mondta el Kaló Máté Amerika-szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Macron áprilisi, Fehér Házban tett látogatása után egyértelművé vált, hogy sem az Amerikai Egyesült Államok, sem Franciaország nem fog kihátrálni az alkuból - értékelt.
Elmondta: Donald Trumpnak már volt lehetősége erre, de védelmi apparátusának tanácsára tartotta magát a megállapodáshoz.
Az iráni atomalku kiemelten fontos nemcsak a közel-keleti, hanem az európai védelmi stratégiában is, így a kilépés problémás lehet, főleg úgy, hogy a szankciós politika visszatérése tovább eszkalálhatja az egyébként is kiélezett helyzetet a Közel-Keleten - magyarázta Kaló Máté.
Irán vitatott atomprogramjáról tízévnyi tárgyalások után 2015-ben állapodott meg Teherán az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal. Az egyezség értelmében az iszlám köztársaság jelentősen korlátozta atomprogramját, a nyugati országok pedig feloldották az Irán ellen korábban bevezetett szankciók nagy részét.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése szerint egyébként Irán betartja a megállapodásban foglaltakat.