Rákkeltő anyag szivárgott lakóházak alá Pestszentimrén

2018.12.13

Legalább tízezer embert érintenek közvetlenül a XVIII. kerületi kutakban talált rákkeltő anyagok. A Greenpeace szerint mihamarabb kármentesíteni kellene a területet, ami Fővárosi Önkormányzat feladata.

Továbbra is tilosban eresztik ki a szennyet
Továbbra is tilosban eresztik ki a szennyet

Továbbra is tilosban eresztik ki a szennyet Egy használaton kívüli laktanyában ereszti le szennyét a főváros településtisztasági cégének néhány szippantóskocsija. A természetkárosításról a vállalatvezetés is tudhat, hiszen a járműveket helymeghatározóval szerelték fel.
Természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt tett feljelentést Szaniszló Sándor fővárosi önkormányzati képviselő. A pénzügyi és ellenőrző bizottság szocialista elnöke a feljelentéshez videofelvételt és fényképeket is mellékelt, amelyeken jól látható, hogy a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. szippantós járműve szeptember 14-én két alkalommal is a XVIII. kerületi Ár utca végén található egykori laktanya területén eresztette le a tartályát egy régi, engedéllyel nem rendelkező aknába. A felvételeken a vállalat tulajdonában lévő kocsi, illetve két főből álló személyzete is könnyen beazonosítható - írtuk még 2015 szeptemberében a környezetszennyezésről.A friss hírek szerint rákkeltő anyag szivárgott lakóházak alá Pestszentimrén. A Greenpeace által vizsgált mintákból derült ki, hogy rákkeltő anyag található a XVIII. kerüli kutak vizében. A RTL Híradó mai tudósítása szerint a környezetvédők az egykori hulladéklerakó, a Cséry-telep mellett vizsgálták a talajvizet.

A szervezet szerint mihamarabb kármentesíteni kellene a területet, ami Fővárosi Önkormányzat feladata. Ők azonban közleményükben azt írták, még keresik az ehhez szükséges pénzt, hiszen ezt két éve 27 milliárdra becsülték. Addig is folyamatosan ellenőrzik a talajvízben a szennyezőanyagok mennyiségét.

A Greenpaece kerti kutaknál végzett mérései határérték feletti arányban találtak egészségkárosító anyagokat a talajvízben.