Portugál energiaóriást kebeleznének be a kínaiak

2018.05.15

Egy kínai cég vételi ajánlatot tett a portugál EDP óriásvállalatra, amely Európa egyik vezető energetikai cége - írja az MTI.

A China Three Gorges Corp. kínai állami cég 9,07 milliárd eurós ajánlatot tett. Az ázsiai vállalat 2011-ben már megszerezte az EDP 23 százalékos részesedését.

A CTG hétfő délelőtt azt ajánlotta, hogy részvényenként 3,26 eurót fizetne készpénzben, ami 5 százalékkal haladja a portugál vállalat pénteki záróárfolyamát.

Hétfőn az EDP árfolyama 9,32 százalék emelkedéssel, 3,400 eurón, azaz a kínai cég által ajánlott ár fölött zárt.

A Reuters jelentése szerint az Európai Unió nem tudja megakadályozni az esetleges ügyletet, a portugál kormány pedig támogatná azt. Piaci megfigyelők szerint a kínai cég emelni fogja a tétet.

Az EDP Portugália mellett több európai országban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában, továbbá Brazíliában, Mexikóban és az Egyesült Államokban működik.

A cég tavalyi működési eredménye 1,1 milliárd euró volt, ennek mintegy 40 százaléka az alternatív energiatermelésből származott.

Az 1993-ban alapított CTG vállalat, amely a Jangce folyón a világ jelenleg legnagyobb vízierőművét építette meg, egyben a világ legnagyobb gátüzemeltetője is.