Nem kell többé légkondi?

2018.03.29

Ismét egy magyar találmány, melyet tavaly nyáron már le is teszteltek, és bevált! A magyar csodavakolat helyettesíteni fogja az áramzabáló légkondikat otthonainkban!

Thermo °Comfort néven különleges terméket dobott piacra 2016.szeptemberében az LB-Knauf. A cég legújabb fejlesztése egy olyan halmazállapot-váltó vakolat, amelynek segítségével kánikulák idején alacsonyan lehet tartani az épületek belső hőmérsékletét.
Az adalékanyag szerepét nagy tisztaságú, mikrokapszulázott paraffin tölti be. A falak a speciálisan kezelt anyag segítségével komoly hőenergiát képesek elnyelni, annak köszönhetően, hogy a vakolatban lévő komponens szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le.
A halmazállapot-változás, vagyis az eredetileg szilárd adalékanyag folyékonnyá válása hőt von el környezetéből, így a helyiség hőmérséklete addig nem emelkedik egy előre meghatározott szint fölé, amíg a folyamat véget nem ér. A vakolat egy centiméteres vastagság mellet négyzetméterenként 60-70 Wh hőenergia tárolására képes.
Éjszaka pedig, amikor a levegő ismét visszahűl, a szilárd halmazállapot egyszerű szellőztetéssel visszaállítható.
A felhasználás módjától és helyszínétől függően kétféle változatban, 23 fokos vagy 26 fokos olvadási küszöbértékre beállítva kerül forgalomba. Az adalékanyag szerepét mindkét esetben nagy tisztaságú paraffin tölti be, amely legalább 30 évig megőrzi különleges hőelnyelő és hőleadó tulajdonságát.
Sipos Imre, a Lasselsberger-Knauf Kft. marketing- és fejlesztési igazgatója szerint az új termék Közép-Európában egyedülálló innovációnak számít.