Itt a vízben oldódó műanyagzacskó

2018.07.26

Öt perc alatt lebomlik, és semmilyen káros anyagot nem tartalmaz. Az új, vízben oldódó, olajszármazékoktól mentes műanyag zacskót chilei mérnökök hozták létre.

Akár a mosógépünkben is lebonthatjuk azt a nejlonzacskót, amelyet most fejlesztettek ki Chilében. A Roberto Astete és Christian Olivares mérnökök által feltalált szatyrok káros anyagoktól mentesek, nem tartalmaznak olajszármazékot, és ami a legfontosabb: vízben oldódnak.

A feltalálók (akik egyébként a chilei Solubags vezetői) szerint a találmány elterjedése új fejezetet nyithat a vízszennyezés megállításában, mivel így nem kell akár 500 évet várni a nejlonzacskók lebomlására - elég lesz hozzá öt perc.

A mérnökök elárulták a találmány titkát: megváltoztatták a vízben oldódó polivinil-alkohol kémiai képletét. A cégnek egyébként már van egy kínai gyártója, ugyanakkor szerintük a környezetbarát zacskó szinte bármilyen üzemben előállítható. A gyártást már októberben elkezdik Chilében, de állítólag több latin-amerikai ország is érdeklődik már az új termék iránt.