Indul az idei japán bálnamészárlás

2019.04.05

Mintegy 80 csukabálnát akar elejteni áprilisban és májusban egy japán bálnavadászflotta a szigetország északnyugati vizein. Íme a "tudományos célú" értelmetlen mészárlás.

Ma négy bálnavadász hajó futott ki a Mijagi prefektúra partján fekvő Ajukava kikötőjéből, hogy csatlakozzon további négy hajóhoz, amelyekkel együtt Mijagi és Aomori prefektúra vizein vadásznak bálnákra és gyűjtenek információkat a bálnapopulációról. A japán halászai hivatal szerint a flotta "tudományos céllal" ejt el bálnákat.

Japán júliusig még tagja annak az 1988-ban aláírt nemzetközi egyezménynek (IWC), amely moratóriumot hirdetett a kereskedelmi célú bálnavadászatra. Az ország eddig arra hivatkozott, hogy csak "tudományos célból" ejt el bálnákat. Júliusban azonban kilép az IWC-ből, és 31 év után ismét megkezdi a kereskedelmi célú bálnavadászatot.

A tavaszi "tudományos célú" bálnavadászat után a flotta Hokkaido tartomány vizein kezdi majd meg a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Vasárnap tért vissza öt japán bálnavadászhajó, 72 napos útjukon 333 csukabálnát ejtettek el "tudományos céllal".