Energia vámpírok az otthonában!

2019.04.23

Ma már nem gondolunk túl sokat a használati tárgyaink által fogyasztott energiára, hiszen hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy minden energiatakarékosan készül. A régebbi eszközök viszont észrevétlenül zabálhatják az áramot úgy, hogy nem is tudunk róla, mitől ugrik annyira meg a rezsi. Ha az alábbiak közül tartja otthon valamelyiket, érdemes vagy megválni tőle, vagy kipróbálni, mennyivel lesz olcsóbb az áramszámla, ha nem használja.

Szép dolog, ha az ember ragaszkodik a régi tárgyaihoz, és azt is hihetnénk, hogy ha valami még nem romlott el, és nem dobjuk ki, azzal tulajdonképpen pénzt spórolunk. Pedig ez egyáltalán nincs így a legtöbb esetben, legalább is, ha az elektromos készülékekről van szó - az alábbi eszközöket például érdemes lecserélni.

A régi tévé

Lehet, hogy a nagy plazmatévék költségesebbnek tűnnek, és biztos is, hogy drágábbak, mint a régi, jól bejáratott katódsugaras tévék - de ennek is megvan az ára. Az ilyen készülékek ugyanis rengeteg áramot fogyasztanak, még akkor is, ha naponta csak egy-két órát mennek. Általánosságban elmondható, hogy a leginkább energiabarát verziók az LCD-tévék, ha lecserélné a régi, jól bevált eszközt, akkor energiahatékonyság szempontjából ezekkel jár a legjobban.

A régi számítógép

A laptop elődjének is megvan a saját varázsa, és azt gondolhatná az ember, hogy ha még mindig működik, minek kidobni - de ha már úgyis gondolkodik egy új vásárlásában, energiahatékonysági szempontból is jobban jár. Ezek a régi számítógépek ugyanis még rengeteg áramot használnak, a laptopok pedig még akkor is kevesebbet, ha éppen be vannak dugva.

A régi villanykörte

Ma már nagyjából mindenki LED-lámpákkal vagy energiatakarékos égőkkel oldja meg a világítást, ami már csak azért is szerencsésebb, mert olcsóbb lesz tőle a villanyszámla. Ha még mindig a régi típusú villanykörtét használja otthon, sürgősen cserélje le - egyrészt pénzt is spórol vele, másrészt az ilyen égők élettartama is sokkal hosszabb, mint az előző szériásoké.

A régi hűtő

Ha még mindig a 15-20 évvel ezelőtti hűtőszekrényét használja, van egy rossz hírünk: egyrészt nem is biztos, hogy annyira higiénikus több tíz éven keresztül ugyanoda tenni a romlandó ételeket, másrészt az eszköz valószínűleg rengeteg energiát fogyaszt. Még akkor is, ha egy újabb hűtőt vesz, jobban jár - persze nem kell nagyon extra verzióra gondolni, a lényeg az, hogy energiahatékonyabb legyen, mint a korábbi.