Ég a radioaktív csernobili erdő

2018.06.06

Több hektáron ég a Vörös Erdő, ami a radioaktív sugárzástól kapta egyedi színét. Helikopterrel és repülővel is oltják a lángokat.

Tűz ütött ki a csernobili zóna legszennyezettebb területének számító Vörös Erdőben: a Kijev megyei katasztrófavédelem százhúsz tűzoltóval, komoly géppark bevetésével próbálja eloltani a tíz hektáron egyszerre több helyen is felcsapó lángokat. Még nem egyértelmű, hogy szándékos gyújtogatás vagy véletlen okozta a tüzet.

Mivel a radioaktivitás szintje extrém magas, a tűzoltók védelmében folyamatosan mérik a sugárzás mértékét. A tűz azonban nem csak rájuk jelenthet kockázatot, hiszen az erdő sugárszennyezett fái is égnek, füstjük pedig kilométerekre, lakott területekre is eljuthat.

A lángok a csernobili tiltott zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Az 1986-os nukleáris katasztrófa után a falu minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a helyi óvoda maradt meg.

A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta aztán nevét a Kopacsi melletti erdő is.