Az egész bolygót beszennyeztük

2018.05.10

Már a Föld legmélyebb pontján is találtak műanyagszemetet. 10 898 méteres mélységben a műanyagon kívül fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget is gyűjtött a robot.

Mi sem illusztrálhatná jobban, milyen kiterjedt környezeti probléma az óceánok műanyag-szennyezettsége, hogy a kutatók ezúttal a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árok mélyén találtak nejlonzacskókat. A Telegraph szerint a mélytengeri tengerfenék vizsgálatában világszerte több kutatócsoport vész részt, amelyek több mint ötezer merülést hajtottak végre távirányítású mélytengeri kutatójárművekkel. A Mariana-árokbeli felfedezést a JAMSTEC japán nemzeti tengeri-földi kutatóintézet munkatársai tették.

A 10 898 méteres mélységben összesen háromezer műanyagdarabot találtak, amelyek egy része 30 éves is lehet. A szemét több mint harmada mikroműanyag volt, 89 százalékuk egyszer használatos termékekből állt. A kutatók a műanyagon kívül egy sor más emberi szemetet is találtak az expedíció során, például fémet, gumit, halászati felszereléseket és üveget. Az eredményeiket a Marine Policy nevű szaklapban tették közzé-irta az INDEX.