Programajánló

Környezettörténet 2019 konferencia

Dátum: 2019. október 29. - 2019. október 30.

Helyszín: Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c.

URL: www.okologiablog.hu/kornyezettortenet-2019-konferencia

Környezeti események a Kárpát-Balkán régióban történeti és természettudományi források tükrében. Célunk a környezettörténeti kutatásoknak a humaniórák és a reáliák között megoszló művelőit összefogni, közös gondolkodásra serkenteni, eredményeiknek fórumot biztosítani. Módszertant és alkalmazásokat bemutató munkákat egyaránt várunk, különös tekintettel két vagy több módszer együttes felhasználására.

Lehetőség lesz valamely pontosan datált környezeti eseményt, ill. folyamatot több szempontból leíró régészeti, természettudományi és/vagy történeti dokumentáció bemutatására. Örömmel vennénk a társadalmi/gazdasági események természeti hátterét, valamint természeti események társadalmi/gazdasági következményeit taglaló tanulmányok előadását.

Helyszín: Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), Földrajz-Földtudományi Intézet, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c.
Időpont: 2019. október 29-30. A részvétel díjtalan.

Forma: előadás sorozat, poszterbemutató, pódium- és magánbeszélgetés, svédasztalos büfével.
Nyitóbeszédek: Magyari Enikő (ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tsz.), Szabó Péter (CAS Department of Vegetation Ecology and the Laboratory of Paleoecology)

Az előadások/poszterek tartalmi kivonatát kb. 2 oldal (800 szó vagy 6000 karakter) terjedelemben 2019. augusztus 31-ig várjuk csatolt fájlként, RTF formátumban, formázás nélkül) a zoltan.kern(kukac)gmail.com és pinkezsolt(kukac)@gmail.com címeken. Az esetleges ábrát JPG formátumban, külön fájlban kérjük.

A konferencián bemutatott munkák megjelentetésére lehetőséget biztosítunk. Az angol nyelvű kéziratokat, szakmai bírálatot követően, a The Hungarian Historical Review (https://www.hunghist.org/) különszámában és egy lektorált tanulmánykötetben jelentetjük meg. A magyar nyelven elkészített kéziratok közlésére a tanulmánykötetben nyújtunk lehetőséget.

A szervezők:
Demeter Gábor (MTA BK Történettudományi Intézet), F. Romhányi Beatrix (Károli Gáspár Református Egyetem, Medievisztika Tsz.), Kázmér Miklós (ELTE Őslénytani Tsz.), Kern Zoltán (MTA CsFK Földtani és Geokémiai Intézet), Pinke Zsolt (ELTE Természetföldrajzi Tsz.)

Előzmények:
KÁZMÉR M. (szerk.) (2009): Környezettörténet. Az utóbbi 500 év környezeti eseményei történeti és természettudományi források tükrében. Hantken Kiadó, Budapest, 484 p.
KÁZMÉR, M. (szerk.) (2011): Környezettörténet 2 - Környezeti események a honfoglalástól napjainkig történeti és természettudományi források tükrében. Hantken Kiadó, Budapest, 317 p.

Zöld Civil Országos Találkozó 2019

Dátum: 2019. május 31. - 2019. június 02.

Helyszín: Budapest több pontja

Az idei Zöld Civil Országos Találkozó időpontja 2019. május 31. - június 2.
A találkozó helyszíne: Budapest
Idén nincs főszervező, a találkozót a zöld civil szervezetek közössége, azaz Mi együtt szervezzük!

A találkozó programtervezete:

2019. május 31. - péntek

10:00-17:00 - Nyitott irodák - Szakmai rendezvények és szekciók a fővárosi szervezetek irodáiban. A program felelőse Újszászi Györgyi.

18:00-22:00 - Közösségi program a HUMUSZ Szövetség irodájában és kertjében.

2019. június 1. - szombat - FONÓ Budai Zeneház

A szombati szakmai és közösségi programok helyszíne a Fonó Budai Zeneház, a programok részleteivel rövidesen jelentkezünk!

2019. június 2. - vasárnap

Kirándulások, szabadtéri programok Budapest környékén.
Részletek rövidesen.

Étkezés, szállás, közösségi felajánlások

Az idei találkozón nincs központilag szervezett étkezés és szálláslehetőség. Az ezekhez kapcsolódó közösségi felajánlásokat Lajtmann Csaba koordinálja, a felhívással rövidesen jelentkezik! Célunk, hogy anyagi okok miatt senki ne maradjon le a találkozóról!

Konferencia a Környezettechnológiai Hitelesítési Rendszerről (ETV)

Herman Ottó Konferencia Központ 1223 Budapest, Nagytétényi út 190.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2019. április 30-án a Környezettechnológiai Hitelesítési Rendszerről (ETV)
konferenciát szervez.
A rendezvény célja a környezetbarát technológia iránt érdeklődő működő vállalkozások, környezetvédelemmel foglalkozó cégek, illetve a vállalkozás tervezésén gondolkodók tájékoztatása az alapítást, a működést érintő jogszabályi háttérről, a finanszírozási, pályázati lehetőségekről és annak folyamatáról.

időpont: 2019. április 30. (kedd)
helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ 1223 Budapest, Nagytétényi út 190.A rendezvényen való részvétel díjmentes, azonban kérjük részvételi szándékát 2019. április 26-ig a regisztrációs felületen jelezze felénk:A konferenciával kapcsolatban érdeklődni Márton Zsuzsanna környezetvédelmi szakreferensnél a marton.zsuzsanna@hoi.hu címen lehet.Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Üdvözlettel,
Dr. Béres András ügyvezető

A tervezett részletes program a csatolt pdf. fájlban

Jövő hétfőn kezdődik a Magyar Filmhét

Jövő hétfőn kezdődik a Magyar Filmhét, amelyen a kísérő programokkal együtt mintegy 200 filmet vetítenek a Corvin moziban. Az eseményen öt színművész életműdíjat kap - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A díjakat első alkalommal az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén adják át: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera művészi pályáját ismeri el életműdíjjal a filmhetet szervező Magyar Filmakadémia Egyesület.
A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával, április 22. és 27. között megvalósuló eseményről Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke a műsorban elmondta: az egyesület öt évvel ezelőtti megalakulásakor felvetődött az életműdíj gondolata, amelynek átadására az idén nyílik először lehetőség. A tervek szerint a filmakadémia a következő években is öt-öt művészt részesít életműdíjban.
Mint elmondta, az idén először az egyre népszerűbb televíziós sorozatok is helyet kaptak a filmhét programjában. A magyar mozgóképiparnak jelentős szegmensét képviseli a műfaj, ezért gondoltak arra, hogy az idén díjat adnak a sorozatoknak is.
Arról beszélt, hogy az idén 44 díjat adnak át a televíziós forgalmazású filmeknek és alkotóiknak. Az elismeréseket a Pesti Vigadóban vehetik át a díjazottak április 27-én.
A játékfilmes műfajban 19 elismerést osztanak ki, a díjátadót a Vígszínházban tartják április 28-án.
Novák Emil elmondta: az elmúlt 10 évben nagyon erős a közönségre fókuszáló műfaji filmek megjelenése, de az alkotói filmek is megjelennek a kínálatban. A magyar film nemcsak itthon, hanem a nemzetközi piacokon is jelen van, a külföldi forgalmazók és fesztiválok is keresik a magyar alkotásokat - hangsúlyozta.
Az 5. Magyar Filmhéten a televíziós forgalmazású filmek - tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok - ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes, 500 forintos áron tekinthetők meg a Corvin moziban.

VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG fotókiállítás

2019. március 07. - 2019. április 22.

Magyar Természettudományi Múzeum Budapest Ludovika tér kiállítási épülete

A Varázslatos Magyarország egy kezdeményezés a magyar természetfotózás és Nemzeti Parkjaink bemutatására, népszerűsítésére. Nyolc év távlatában egyre népszerűbb a pályázatunk és a profi természetfotósok mellett számos kezdő és haladó természetfotós is bizonyítani akar az egész éven át tartó "bajnokságban". Több, mint 1240 regisztrált pályázó 25 303 természetfotójában gyönyörködhetnek a www.varazslatosmagyarorszag.hu galériájába látogatók.

A 2018-2019-es évadban 9 pályázat került kiírásra, a havi természetfotós pályázat keretein belül az alábbi 4 kategóriában nevezhettek a pályázók:
- Varázslatos Magyarország természeti szépségei, madarai, egyéb állatai, kompakt szemszögből,
- "Ember a természetben",
- "Mozgásban a természet" videópályázat,
- "Képek a nagyvilágból".

Egyedülálló ranglistánk, idén is a havi pályázatokon megszerzett pontok alapján mutatja, hogy természetfotósaink mely nemzeti parkjainkat látogatták és készítették el alkotásaikat.
A pályázók által feltöltött képekkel a nagyközönség is hasznos ismereteket szerezhet nemzeti parkjainkról, azok növény- és állatvilágáról, valamint kulturális örökségekről.

A kiállítás belépődíjai:

Felnőtt: 800 Ft
6-26 év között: 400 Ft
62-70 év között: 400 Ft

25 éves a Hévízi-tó

Hévíz, Festetics fürdőház

Találkozó időpontja: 14:00 óra
Találkozó helye: Hévíz, Festetics fürdőház
Távolság: kb. 3 km
Túra ideje: 2 óra
Ár: térítésmentesA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű őszi túrára a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Terület létrejöttének évfordulója alkalmából. A túra célja a Hévízi-tó és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. A túrát a terület természetvédelmi őre vezeti.Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, távcső.                                                   További információ:
Búzás Előd
Telefon: +36 30 8876795

E-mail: buzaselod@gmail.com A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!
https://bfnp.hu/hu/hirlevelA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Web: További részletek itt >>>

Őszi darules túrák

2018. október 20. - 2018. november 24.

Szegedi Fehér-tó

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetője segítségével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak ezrei szállnak el a fejünk felett.
Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás. A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz. A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a Szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.A darvak nagy része november végén, a tartós fagyok beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az elmúlt évtizedekben egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át.
A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a 30-40 ezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira. A nemzeti park túravezetője segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.Túraidőpontok:
2018. október 20., szombat 15:00 óra
2018. október 27., szombat 15:00 óra
2018. október 28., vasárnap 14:00 óra
2018. november 2., péntek 14:00 óra
2018. november 3., szombat 14:00 óra
2018. november 4., vasárnap 14:00 óra
2018. november 17., szombat 13:30 óra
2018. november 18., vasárnap 13:30 óra
2018. november 24., szombat 13:30 óraTalálkozó: Tisza-völgyi Bemutatóház (az E75-ös főúton múzeum-tábla jelzi a 157-158-as km szelvényben, ahol az út két oldalán pihenő parkoló van. A busszal érkezők a Szatymazi temető helyközi megállónál szálljanak le.)Részvételi díj: felnőtt 900 Ft, gyerek 600 Ft, családi 2000 FtInformáció és jelentkezés: Ábrahám Krisztián, 30/638-0297, abrahamk@knp.hu vagy online ezen a linken.

ZÖLDGÖMB FESZTIVÁL 2018

2018. október 28.

Budapest Akvárium Klub

Holnaptól te is legyél zöldebb! ... ne csak a szomszéd kertje!
ZÖLDGÖMB FESZTIVÁL
2018. október 28., vasárnap - Akvárium Klub, Budapest• Az önvezető járművek milyen hatással lesznek környezetünkre?
• Mit jelent az élhető város fogalma Budapesten?
• Hogyan segíti életünket egy 30 éves hársfa? És több...?
• Érdemes mindig mindent alávetni a gazdasági fejlődésnek?
• Mi az a Napiskola?
• Mi folyik a csapból?
• Mi értelme van PET palackból hajónaszádot építeni?
• Mitől lesz öko a dizájn?
• Mi az a beltéri légszennyezés, ami nap mint nap körülvesz minket?
• Milyen hatással lesz szervezetünkre a hőmérséklet és a csapadék változása?
• Hétköznapi veszélyforrások: megelőzhető-e a legionella?
• Mennyit ér egy fa, vagy a tiszta levegő? Mit ad nekünk egy egészséges folyó?
• Mi a baj a piacot uraló fast fashion márkákkal?
• Csak védeni akarod a környezetet vagy hajlandó vagy életmódot váltani?
• Felkészülhetünk a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaira?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha eljössz a Zöldgömb Fesztiválra 2018. október 28-án, vasárnap, az Akvárium Klubba.
Ezenkívül számos színes programmal, játékokkal, filmekkel, pódiumbeszélgetésekkel, sorsolással várjuk látogatóinkat - kicsiket és nagyokat - ingyenes családi rendezvényünkön!Részletes programért látogass el weboldalunkra: www.zoldgombfesztival.hu

Segítünk, hogy holnaptól te is zöldebb lehess/legyél, ne csak a szomszéd kertje!

5. SUSCO Budapest fenntartható fejlődés konferencia

2018. október 11.

Eiffel Palota 1055 Budapest Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Idén október 11-én a budapesti Eiffel Palotában kerül sor az 5. SUSCO BUDAPEST nemzetközi konferenciára, amely Magyarország és a régió egyik legfontosabb fenntarthatósági fóruma, és amelyet a Konrad-Adenauer-Stiftung támogatásával az Antall József Tudásközpont szervez.
A 2018-as rendezvény a 'Környezeti migráció' címet kapta, mely tematika a 21. század egyik legsürgetőbb problémájához kapcsolódó technológiai, gazdasági és kulturális akadályokat egyaránt érinti. A különböző országokból érkező elismert szakembergárda angol nyelven folytatja majd a vitát, de a helyszínen magyar nyelvű szinkrontolmácsolás biztosítva lesz, így bárki, aki a fenntartható fejlődés iránt érdeklődik, bátran részt vehet az eseményen.Az első "környezeti menekültként" számon tartott személy egy Karibatiról származó férfi, aki 2013-ban kért menekültjogot egy új-zélandi bíróságtól az otthonát fenyegető emelkedő tengerszint miatt. Az utóbbi években a szélsőséges időjárás több millió embert kényszerített otthona elhagyására. A változó környezeti feltételek folyamatosan újraformálják nem csak a bolygónkat, hanem a bennünket körülvevő természetről való gondolkodásunkat is. A "környezeti menekült" fogalmának elfogadásáról valószínűleg még hosszú ideig nem csitul a vita. Érdemes azonban megvizsgálni, hogyan járul hozzá a klímaváltozás az egyes instabillá váló államokból elvándorlók megjelenéséhez a világ nyugodtabbnak titulálható részein.

A klímaváltozás okozta problémák minden országot, minden régiót más-más formában érintenek. Hogyan lehetne mégis elfogadtatni, hogy - ezek a jelen pillanatban többségében lokálisként kezelt problémák - valószínűleg mindenki problémájává válhatnak egy idő után? Melyek lehetnek a Kelet-Közép-Európára gyakorolt hatások, akár környezeti, akár befogadó régiói szempontból? A környezeti problémák jelentős része a vízkörforgásra vezethető vissza. Az elsivatagosodás közel 100 országot és legalább 80 millió embert érint, a problémával csak nagyon fejlett technológiával rendelkező országok képesek felvenni a harcot, ilyen például Izrael. Más területeket vízbőség "sújt", gondoljunk csak a lakó-és termőterületeket fenyegető emelkedő tengerszintre vagy az extrém meteorológiai jelenségekre, mint hurrikánok, cunamik vagy a - nem csak Ázsiát, hanem Ausztráliát, Észak-Amerikát is érintő - monszunokra. Az egyes országokat olykor egyszerre érik a különböző környezeti károk, ráadásul ezek sok esetben egyébként is jelentős demográfiai növekedéssel jellemezhető területek.

A SUSCO Budapest 2018 konferencia a környezeti migráció régóta vitatott jelenségével foglalkozik, segítve a környezeti kényszerek és társadalmi válaszok közötti kapcsolat megértését. Rámutat a jelenlegi, világszerte változóban lévő környezeti feltételekre és a leginkább érintett régiókra, keresve az adott területek kihívásaira adható helyes válaszokat. A rendezvény nyitóelőadását Franco Frattini tartja, a Nemzetközi Szervezetek Olasz Egyesületének elnöke, Olaszország volt külügyminisztere. A konferencia szakértői között köszönthetjük többek között Kőrösi Csabát, a KEH Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetőjét (korábbi ENSZ-nagykövet); Radics Kornéliát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét; Thomas Festerlinget, a GreenTec Capital Partners alapítóját, valamint Dr. Christina Catherine Krause-t, a Konrad-Adenauer-Stiftung menekültügyért és migrációért felelős koordinátorát.

Dátum: 2018. október 11., 12:30
Helyszín: Eiffel Palota, Bajcsy-Zsilinszky út 78.1055 Budapest

Regisztráció ITT >>>

Facebook: SUSCO Budapest 2018 Environmental Migration

25 éves a Hévízi-tó

2018. október 10.

Hévíz, Festetics fürdőház

Időpont: 2018. október 10.Helyszín: Hévíz Ár: térítés mentes Találkozó időpontja: 14:00 óra Találkozó helye: Hévíz, Festetics fürdőház Távolság: kb. 3 km Túra ideje: 2 óra A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű őszi túrára a 25 éves Hévízi-tó Természetvédelmi Terület létrejöttének évfordulója alkalmából. A túra célja a Hévízi-tó és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. A túrát a terület természetvédelmi őre vezeti.Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, távcső További információ:
Búzás Előd
Telefon: +36 30 8876795
E-mail: buzaselod@gmail.comA programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!
https://bfnp.hu/hu/hirlevelA Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.
Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Web: További részletek itt >>>

Kortárs művészeti találkozót rendeznek Ópusztaszeren

Kodácz Csengele elmondta, hogy a program pénteken délután plein air és zsánerképek festésével kezdődik, az elkészült alkotásokból tárlatot rendeznek és a munkákat zsűrizik is.
Másnap délelőtt nyílik meg Orgoványi Anikó Himnusz című festménykiállítása. A művész 2010-ben - Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc születésének kerek évfordulóján - kezdett hozzá a sorozathoz, melyet a Látogatóközpont aulájában mutatnak be. A Hungarikum tárházban a pálinkafőzés hagyományairól nyílik új tárlat.
Az emlékpark egyik népszerű programja a Magyarország történelme 3D-ben című film vetítése. A szombat délutáni rendhagyó bemutatókon Mozgay Balázs, a filmet készítő stáb tagja és munkatársai avatják be a nézőket a háromdimenziós filmek kulisszatitkaiba. A Puszta Házában Daróczi Csaba, az év természetfotósa tart előadást munkájáról.
Délután a skanzenben, a malom mellett a hegedűn és citerán is virtuóz módon játszó Lajkó Félix ad koncertet. A művész Sidoo Attila gitárossal érkezik a parkba, hogy egyedi hangszerpárosításra komponált művekkel kápráztassa el az értő közönségét.
Szombaton ünneplik Borszűrő Szent Mihály napját, így a programok közül nem maradhat ki a szüret, a szőlőpréselés és a bormustra sem. A skanzenben népi mesterségek bemutatóival várják a látogatókat: kiderül, hogyan dolgozik a csipkeverő, az ostor- vagy a szakajtókészítő, a kádár, a szűrhímző, a bútorfestő, a kemencében pedig finomságok sülnek majd.

Filmnapokat és Európa Kulturális Fővárosa Napot rendeznek Győrben

Első alkalommal rendezik meg a Győri Filmnapokat, amelyeken szeptember 6. és 9. között három helyszínen több mint húsz filmet vetítenek. Szeptember 8-án Európa Kulturális Fővárosa Napot is tartanak a Széchenyi téren - közölte Győr alpolgármestere a megyeszékhelyen tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Fekete Dávid elmondta, hogy a budapesti Klasszikus Film Maratonnal egy időben rendezik a filmnapokat, amelyek műsorán közönségfilmek, dokumentum- és természetfilmek, valamint diafilmes vetítések is szerepelnek a Széchenyi téren, a Rómer házban és a Szent László Látogatóközpontban. A vetítéseket koncertek és közönségtalálkozók színesítik.
A program szeptember 6-án a Szent László Látogatóközpontban Az aranyember vetítésével indul. Az 1918-ban készült némafilmnek a Hoppáré zenekar ad zenei aláfestést. Aznap a Rómer házban láthatja a közönség Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című 96 perces animációját, amely csak novemberben kerül a mozikba.

Pénteken rendezik a 9. Strandok éjszakáját

2018 július 27.

Pénteken az ország 40 fürdője várja meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményes belépőkkel, és szórakoztató programokkal a strandolni, fürdőzni vágyókat. Várakozásaik szerint idén mintegy negyvenezer látogató vesz részt a programokon - tette hozzá Zámbori Péter, a fürdőszövetség választmányi tagja. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar fürdőkre, az évezredes magyar fürdőkultúra hagyományaira.
A helyszínek jelentős része éjfélig tart nyitva, azonban több fürdő akár éjjel 2 óráig is fogadja a vendégeket élő koncertekkel, tűzzsonglőr bemutatókkal, szauna szeánszokkal Bükfürdőtől Kisújszállásig, Makótól Zalakarosig, de számos helyen lesz hab-party, retro-diszkó, fényfestés, lézer show, és aqua zumba is.
A csatlakozott fürdők által meghirdetett programokról a fürdőszövetség honlapján olvasható részletes tájékoztatás.
Boros László Attila az MTI érdeklődésére elmondta: az első öt hónapban kiemelkedő volt a forgalom a magyarországi fürdőkben, volt ahol két számjegyű növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest. Azonban a júniusi kedvezőtlen időjárás miatt az addig elért bővülést nagyrészt elvesztették.



XII. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra

2018. július 07. - 2018. július 08.

Bükkszentkereszt

Szeretettel meghívom barátaival, családtagjaival együtt július 7-8-án, szombaton és vasárnap 10 órától az immár 12. születésnapját ünneplő rendezvényünkre, a Gyógynövénynapokra.
A rendezvény mottója: "Egészségtudatos fiatalok és fiatalos idősek". Olyan előadók tisztelnek meg többek között bennünket jelenlétükkel, mint Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, mesteredző, Idősek Tanácsa tag, Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozónő, Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója vagy Soltész Erzsébet dietetikus.Sok érdekes előadással, szaktanácsadással, mozgásprogrammal és színes, mozgalmas gyerekszigettel várjuk a látogatókat.A rendezvény részletes programjáról, az előadókról és a tudnivalókról bővebb információt honlapunkon olvashat:

Szeretettel várom Bükkszentkereszten!Szabó György a bükki füvesember

Mikroműanyagok a körforgásban

2018. június 28.

A Hely: 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 31/a

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége rendezvényének célja, hogy felhívja a jogalkotó, az állami-, környezetvédelmi-, vízipari szervezetek figyelmét a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások eredményeire és a megelőzés lehetőségeire. A rendezvény kapcsolódik a Nemzetközi Duna-naphoz és a Műanyag-, és a Duna Stratégia célkitűzéseihez.

A mikroműanyagok kutatása az utóbbi 10 évben a tudomány középpontjában áll: Legfőbb forrásuk a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából, kozmetikai szerekből, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján kerül a környezetbe. 2017 júliusában a Wessling Hungary Kft. és a PET Kupa kezdeményezésére mérésre került a mikroműanyag-tartalom a Tiszában, ami alapján elmondható, hogy óránként közel 200 millió darab mikroműanyag úszik le a Tiszán. Ezen adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek (Nature Geoscience 2018). A vízi élővilágra egyértelműen káros szennyezés a halak kopoltyúját és bélrendszerét teljesen eltömíthetik, ami egyben a halálukat jelenti. E parányi darabok továbbá bevonzzák a baktériumokat, melyeknek jó élőhelyet biztosítanak, akár már egy élőlény szervezetén belül is. További kutatásokat igényel még, hogy a mikroból nanová aprózódó műanyagok milyen reakciókba képesek lépni más molekulákkal, adott esetben, az emberi testben.

Szakmai fórumunk célja - a Nemzetközi Duna Napra időzítve -, a meglévő mikroműanyag kutatási eredmények ismertetése mellett, hogy az egyes érintett iparágak és célcsoportok tudjanak egyeztetni, tudást megosztani és a megoldási lehetőségeken dolgozni. Szakmai fórumunkat délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Duna Régió Stratégia Miniszteri Biztosi Titkársága által szervezett nemzetközi szakember találkozó követi, ezzel is erősítve a két kezdeményezés eredményességét. Rendezvényünkre meghívjuk a Duna Régió Stratégia 2 érintett területének szakértőit (PA 4: A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése; PA 5: Környezeti kockázatok kezelése), a témában kutató laborokat, a ruhaipar képviselőit, egyetemi kutatókat, műanyag feldolgozó, -újrahasznosító vállalkozásokat.

Konferencia helyszíne: A Hely: 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 31/a

Részletes program >>>

ÖKO HOME EXPO 2018 a Környezet és egészségtudatos építés napja

2018. július 06.

Budapest Lurdy Konferenciaközpont

Napjainkra sajnos odáig jutottunk, hogy az építőipar lett az egyik legkörnyezetterhelőbb iparágak egyike. Nem elég hogy az építőanyagok előállításához jelentős energiát használunk fel, gyakran országokon át kamionon szállítják azt, amíg a végfelhasználóhoz megérkezve beépítésre kerül az épületbe. A mai gyors építési technológiák és az építtetők részéről egyre komolyabb esztétikai elvárások egyre több vegyi anyag alkalmazását eredményezték a korábbi évszázadokon keresztül használt és jól bevált természetes anyagok helyett. Ennek következményeként mára egy átlagos épület életciklusa végén nagyrészt újrahasznosíthatatlan hulladékként végzi, melynek jelentős utólagos költségei jelentkeznek. ...de itt van itt még valami, egy olyan rejtett veszélyforrás amelyre sem építésze, sem pedig kivitelezője nem hívja fel eléggé a figyelmet.
A mai légtömör építési módok következtében megszűnt az épületek "természetes szellőzése", és a modern építőanyagokból kipárolgó egészségkárosító vegyi anyagok, valamint a magas páratartalom következtében megjelenő penészedés komoly veszélyt jelent saját magunk és családunk egészségére.

Egészséges otthonok c. tanulmányunkat, két nemzetközileg is elismert épületbiológus kollégámmal közösen készítettünk el, melyből megtudhatja mi az a 4 terület, melyre ha kellő gondot fordít, otthonának levegője egész évben egészséges levegőjű, allergénektől mentes lesz. A tanulmány a www.valyogvakolat.hu oldalon ingyenesen igényelhető.

Azoknak pedig, akik ennél többet szeretnének megtudni a környezet és egészségtudatos építés témájában, az ÖKO HOME Expo konferencia és kiállítás remek lehetőséget kínál arra, hogy megvalósult példákon keresztül megismerhessék a legújabb európai újdonságokat, szakemberekkel konzultáljanak a különböző környezetbarát építési technológiákról. Idén olyan elméleti és gyakorlati szakemberek lesznek előadóink között, akik szerte a világban építettek ökologikus épületeket vályogból, szalmából és favázas technológiával: középületeket, egyszerűbb és luxuskategóriás családi házakat, irodaházakat és szállodákat.
A kiállítók között olyan gyártók, kereskedő cégek és nagy tapasztalattal rendelkező kivitelező cégek és szakmai szervezetek lesznek, akik segítségére lehetnek ha elindul saját öko házának megvalósításában.Jelentkezés és bővebb információ: https://ökohome.hu

Early bird jegy: 2018.06.14. éjfélig 2000 Ft kedvezmény

Mikroműanyagok a körforgásban

2018. június 28.

A Hely 1039 Budapest Kossuth Lajos üdülőpart 31/a

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége rendezvényének célja, hogy felhívja a jogalkotó, az állami-, környezetvédelmi-, vízipari szervezetek figyelmét a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások eredményeire és a megelőzés lehetőségeire. A rendezvény kapcsolódik a Nemzetközi Duna-naphoz és a Műanyag-, és a Duna Stratégia célkitűzéseihez.

A mikroműanyagok kutatása az utóbbi 10 évben a tudomány középpontjában áll: Legfőbb forrásuk a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából, kozmetikai szerekből, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján kerül a környezetbe. 2017 júliusában a Wessling Hungary Kft. és a PET Kupa kezdeményezésére mérésre került a mikroműanyag-tartalom a Tiszában, ami alapján elmondható, hogy óránként közel 200 millió darab mikroműanyag úszik le a Tiszán. Ezen adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek (Nature Geoscience 2018). A vízi élővilágra egyértelműen káros szennyezés a halak kopoltyúját és bélrendszerét teljesen eltömíthetik, ami egyben a halálukat jelenti. E parányi darabok továbbá bevonzzák a baktériumokat, melyeknek jó élőhelyet biztosítanak, akár már egy élőlény szervezetén belül is. További kutatásokat igényel még, hogy a mikróból nanová aprózódó műanyagok milyen reakciókba képesek lépni más molekulákkal, adott esetben, az emberi testben.

Szakmai fórumunk célja - a Nemzetközi Duna Napra időzítve -, a meglévő mikroműanyag kutatási eredmények ismertetése mellett, hogy az egyes érintett iparágak és célcsoportok tudjanak egyeztetni, tudást megosztani és a megoldási lehetőségeken dolgozni. Szakmai fórumunkat délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Duna Régió Stratégia Miniszteri Biztosi Titkársága által szervezett nemzetközi szakember találkozó követi, ezzel is erősítve a két kezdeményezés eredményességét. Rendezvényünkre meghívjuk a Duna Régió Stratégia 2 érintett területének szakértőit (PA 4: A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése; PA 5: Környezeti kockázatok kezelése), a témában kutató laborokat, a ruhaipar képviselőit, egyetemi kutatókat, műanyag feldolgozó, -újrahasznosító vállalkozásokat.

Konferencia helyszíne: A Hely: 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 31/a

Részletes program >>>

Pénteken kezdődik Balatonfüreden a hal- és borünnep

Pénteken kezdődik a balatonfüredi hal- és borünnep, a négynapos rendezvényen borvásár, halkóstoló, gyermek- és családi programok várják az érdeklődőket - tájékoztatta szerdán az MTI-t a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője.

Cserép László elmondta, hogy a rendezvény tizenhatodik alkalommal kínál programokat a családoknak a térség négy településén, Balatonfüreden, Paloznakon, Csopakon és Tihanyban.
A balatonfüredi Tagore sétányon minden nap borvásárt és halkóstolót tartanak. A rendezvény első napján Baksa Kata népdalénekes lép fel, majd a Danubia Tamburazenekar és a Budapest Bár ad koncertet.
Szombaton horgászversenyt tartanak gyermekeknek a Bodorka látogatóközpont előtt, majd a Heti Válasz című folyóirat közönségtalálkozójára várják az érdeklődőket a Blaha étterem teraszán. Bíró Eszter gyerekkoncertje és Balázs Elemér lemezbemutató koncertje zárja a szombati programokat.
A Balatonfüred néptáncegyüttes műsorát láthatják a látogatók vasárnap, majd lovagi tornán vehetnek részt a legkisebbek, akik Mátyás király korába csöppenve bizonyíthatják ügyességüket.
A Ramazuri Bábszínház előadását a Cimbora együttes koncertje követi majd, a Vodku fiai előadásában pedig Cseh Tamás dalai csendülnek fel.
A rendezvény zárónapján Cseh Tamásra emlékeznek zenészbarátai a Kisfaludy Galériában tartandó zenei összeállítással, valamint átadják a díjakat a legjobbnak ítélt hegyközségi borok készítőinek, a nyertes italokat pedig meg is lehet kóstolni.
A balatonfüredi rendezvényen a Hudák-, a Mészáros-, a Koczor- az Ódor- és a Csiszár családi pince valamint a Lídia borház mutatja be borait. A szervező elmondta azt is, hogy Paloznakon a Portéka színpad bábelőadása és kézműves foglalkozás várja a gyermekeket, este a paloznaki kórus pünkösdi hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők szombaton, vasárnap és hétfőn pedig kézműves játszóházba várják a gyermekeket.
Tihanyban pálinkapiknikre várják a látogatókat szombaton és vasárnap a Mádl Ferenc térre és a Pisky sétányra - fűzte hozzá.
A csopaki kultúrházban közönségtalálkozót tartanak pénteken, melynek vendége Haumann Péter színművész lesz.
Teleki Gergő zongoraművész pünkösdi koncertet ad a csopaki Szent Miklós templomromnál hétfőn - tette hozzá a szervező.

Elkezdődött a Rostrum of Composers kortárszenei seregszemle Budapesten

Elkezdődött a 65. Rostrum of Composers nemzetközi kortárszenei seregszemle kedden a Márványteremben Budapesten.

Devich Márton, a rendezvényt vendégül látó Bartók Rádió csatornaigazgatója a megnyitón elmondta: a Rostrum of Composers egyfajta virtuális pódium, ahol közszolgálati rádiós szakemberek kortárs zeneszerzők elmúlt öt évben született olyan kiemelkedő új munkáit mutatják be egymásnak, amelyek a rádiónak köszönhetően később meghódíthatják a világot.
Silja Fischer, a szervező International Music Council (IMC) főtitkára kiemelte, hogy a seregszemlén - amelyet első alkalommal rendeznek Budapesten - szombatig huszonöt ország, köztük Argentína, Ausztrália, Kína, Oroszország, Dánia, Szerbia, Litvánia és Anglia szakemberei vesznek részt. A rendezvényt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatja.

Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben (2018 tavasz)

2018. május 18. - 2018. május 20.

ELTE Füvészkert

Országos Kaktuszkiállítás és Vásár a Füvészkertben a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete és Egyetemi Bonsai Club szervezésében.

ELTE Füvészkert, Budapest 1083 Illés utca - Korányi S. u. sarok.                                                       Részletes programok az esemény FB oldalán >>>

Megnyílt a IV. Székely Fesztivál a Millenáris parkban

Isten/nő - Kiállítás az indiai női szerepekről a Hopp Ferenc Múzeumban

A hagyomány és a hindu vallás, illetve a mai indiai társadalom nőképét vizsgálja gazdag anyagon - több ezer éves műtárgyakon, kortárs képregényeken vagy multimédiás eszközökön - keresztül a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum isten/nő - A Déví-kultusz és a tradicionális női szerepek Indiában címmel péntektől látható kiállítása.

A hinduizmus a világ egyik legnagyobb vallása, melyet több mint egymilliárd ember követ, a magyar közönség mégis nagyon kevéssé ismeri - emlékeztetett a kiállítás csütörtöki sajtóvezetésén Fajcsák Györgyi, a múzeum igazgatója.
Válóczi Róbert kurátor elmondása szerint a kiállítás célja, hogy a hindu Dévi (Istennő) különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be. Miközben az Istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg az indiai társadalomban.
Ennek megfelelően a kiállított tárgyak között éppúgy helyet kaptak a klasszikus művészet alkotásai, mint a kortárs képregények és festmények, ezzel is kiemelve a régi és új hindu művészet állandó témáit és formavilágát - szólt a 2019. január 6-ig látogatható tárlat koncepciójáról Válóczi Róbert.

Séta a dinoszauruszokkal - A showműsor visszatér Budapestre

A BBC díjnyertes sorozatán alapuló előadás, a Séta a dinoszauruszokkal jövő tavasszal visszatér Magyarországra. A világszerte több mint kilencmillió nézőt vonzott produkció 2019. április 19-től 21-ig négy alkalommal lesz látható a Papp László Budapest Sportarénában.

Az előadássorozat júliusban az Egyesült Királyságban kezdi meg utolsó turnéját. A 20 millió dolláros produkció felfrissítve, a legmodernebb technológiát felhasználva lesz látható - közölte a szervező Live Nation kedden az MTI-vel.
A produkció a dinoszauruszok fejlődésének változásait mutatja be a legújabb tudományos kutatások eredményeit is hasznosítva. A Séta a dinoszauruszokkal - Az igazi élmény című, több mint másfél órás műsor a dinoszauruszok evolúcióját, a lények egymáshoz való viszonyát mutatja be.
A dinoszauruszok 200 millió éves korszakából kilenc faj mutatkozik be: az előadáson látható a Tyrannosaurus Rex, a Plateosaurus és a Liliensternus a triász korból, a Stegosaurus és az Allosaurus a jura korból, továbbá a Torosaurus és a Utahraptor a kréta korból. A legnagyobb teremtmény, a Brachiosaurus 11 méter magas és 17 méter hosszú az orrától a farkáig, megépítése ötven ember, köztük mérnökök, szerelők, bőrdíszművesek, művészek, festők és robotszakértők egy éven tartó munkájának eredménye.
Jövő áprilisban 19-én, pénteken és 21-én, vasárnap egy-egy alkalommal, 20-án, szombaton pedig két időpontban lesz látható a show Budapesten.

Egy este Jane Goodall társaságában

2018. május 17.

Budapest Pázmány Péter sétány 1/A

Egy este Jane Goodall társaságában- beszélgetőpartner Frei Tamás
Dr Jane Goodall - elismert főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet - akinek köszönhetően megtudtuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Afrikában, természetes környezetükben figyelte őket, míg el nem fogadták jelenlétét, és feltárták előtte az emberéhez oly hasonló viselkedésüket.
Dr Goodall évtizedes csimpánzkutató munka után figyelt fel a környezeti problémák súlyosságára. Azóta évi 300 napot utazva dolgozik azon, hogy felhívja a figyelmet az élőhelyek pusztulásra, fogyasztási szokásaink környezetkárosító hatásaira, közös felelősségünkre.
Frei Tamás, akit a világutazó riporterként ismertünk meg, mára több sikeres könyv írója. A televíziós karriert maga mögött hagyva, létrehozta saját vállalkozását, a mára kontinenseken átívelő kávézóláncot. Az utazásai során megismert világ megőrzése érdekében, vállalkozását az etikus kereskedelem szellemiségében építette fel.
Mit látott Dr Jane Goodall, ami arra késztette, hogy a számára oly sokat jelentő afrikai esőerdőt maga mögött hagyva, a természetvédelem szószólójává váljon?
Mit tapasztalt Frei Tamás, a világ kávéültetvényeit bejárva? Miként lehet a fejlődő világ termékét közvetítve, annak kizsákmányolása nélkül, jól működő üzleti vállalkozást létrehozni?
Hol találkozik a csimpánzkutató és az üzletember értékrendje?
Hogyan befolyásolhatja távoli élőhelyek virágzását vagy pusztulását egy ebéd mellé elfogyasztott sültkrumpli vagy egy telefonhívásunk?
Milyen hatással lehet életünkre itt, Európa közepén, egy kiirtott esőerdő vagy az élőlényeik hiánya?
Hogyan befolyásolhatjuk - mit sem sejtve - fogyasztási szokásainkkal csimpánzok, gorillák, orángutánok és akár emberi közösségek fennmaradását?
Mit tehetünk értük és magunkért is, amikor hétköznapi helyzetekben döntünk?

A rendezvényen a beszélgetés angol nyelven kerül lebonyolításra, de magyar szinkrontolmácsolás igénybe vehető. A 7500 Ft-os jegy a belépő mellett tartalmazza az egy főre szóló tolmácsfejhallgató bérleti díját, mely a helyszínen vehető át.     JEGYVÁSÁRLÁS>>>                                                               Kérjük, érkezzenek időben, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A helyszín kapuit 18:00-kor nyitjuk meg a közönség számára. A tolmácsberendezések átvételére kérjük, szánjon időt, munkánkat segítse a személyiségét igazoló dokumentum időben történő előkészítésével. Kérjük, készítse ki érkezéskor jegyét vagy vásárlást igazoló utalványt.
A rendezvényen fényképezni szabad, de kizárólag vaku nélkül.

2018 május 17 19.00.                                  
Helyszín: ELTE Egyetemi Konferencia Központ (Gömb Aula) 1117 Budapest Pázmány Péter sétány 1/A
Megközelítés:
Villamos 4,6: Petőfi híd, budai
Busz 12: Petőfi híd, budai hídfőig
Az épület parkolója 300 személygépkocsi befogadására alkalmas, melyet a rendezvény ideje alatt vendégeink számára fenntartunk.
Rendező: Jane Goodall Intézet és az Élet Katedrális
Lebonyolító: Borbáth Rendezvényszervezés és a nádairendezvény.hu
Információ: Borbáth András 06 20 35073 56 borbath.andras@ibs-oc.hu További infromációk a Jane Goodall Intézet Facebook oldalán.

Ökológiai tanösvény nyílt Pátyon

Befejeződött a Páty közelében fekvő Sasfészek-tó körüli tanösvény kialakítása. A helyi oltalom alatt álló terület számos védett madárfaj és vízi állat élőhelye. A mintegy 4 hektáros tó mentén a környezetbe olvadó nyomvonalon lehet sétálni, az egy kilométeres táv egyes állomásain interaktív tájékoztatók mutatják be a hely élővilágát.

A Sasfészek-tó természetvédelmi jelentőségén túl értékes kikapcsolódást ígérő turisztikai célpont is. A környék élővilága veszélyeztetettnek számít, egyebek mellett helyi civilek áldozatos munkájának köszönhető, hogy mostanáig fennmaradt vizes élőhelyként. A tó és környezetének revitalizálásáért az Inpark vállalt felelősséget, amikor 2016-ben megvásárolta az azóta több ütemben fejlesztett szomszédos ipari park területét."Az Inpark Páty helyszínéül szolgáló telkek megvásárlásakor vállaltuk, hogy megóvjuk a Sasfészek-tavat és környékét, és hozzájárulunk ennek a gazdag ökoszisztémának a fennmaradásához és ahhoz, hogy ezt minden érdeklődő megismerhesse. Úgy vélem, a maga nemében egyedülálló, üzenetértékű fejlesztés valósult meg, amit teljes egészében az ipari park nyereségéből finanszíroztunk. Megmutatja, hogy még egy ipari csarnokok uralta környezet is tartogathat igazi természetközeli élményt" - mondta Török Zsombor, az Inpark név alatt működő NIPÜF Zrt. vezérigazgatója.

A tanösvény a tó északi és nyugati partján vonul végig. A pihenőkkel, pallóutakkal és madárlessel is kiegészülő útvonal kialakításánál a tervezők gondosan ügyeltek arra, hogy az természetvédelmi szempontból kevésbé értékes, ám az élővilág megfigyelésére kiválóan alkalmas területeken húzódjon. A fás és lágyszárú növények ismertetése mellett külön-külön állomás foglalkozik a tóban és környékén honos vízi gerinces és gerinctelen állatokkal, valamint a madarakkal. Érdekesség, hogy megfigyelések szerint a Sasfészek-tó kifolyási pontja (a tó vizét a Disznólápai-patak vezeti el) a ritkán előforduló, fokozottan védett európai vidra ökológiai folyosójának része. A vízi ragadozó bemutatásának külön edukációs táblát szenteltek.

A Sasfészek-tó tanösvény egész évben nyitva áll, helyi lakosok és távolabbról érkező természetkedvelők egyaránt szabadon látogathatják. Az Inpark 2016 vége óta összesen 33 ezer négyzetméternyi logisztikai létesítményt fejlesztett a pátyi ipari parkban. Az M1 autópálya közvetlen közelében fekvő mintegy 42 hektáros terület 188 ezer négyzetméter ipari ingatlan kialakítására alkalmas.

Felfedezők napja 2018

2018. április 28.

1024 Budapest Millenáris B csarnok

Ismerje meg a tudományos expedíciók sajátos világát, kóstoljon bele az expedíciók nyújtotta élményekbe, találkozzon a kutatókkal, tegye próbára képességeit, tapasztalja meg, hogyan boldogulna egy expedíción és játsszon velünk! Töltsön egy kellemes napot tartalmas szórakozással és pillantson be a terepi kutatók munkájába! Rendezvényünkön a terepi kutatás minden területe helyet kap: klímakutatás, őslénykutatás, ősföldrajzi kutatás, földtani kutatás, felszínfejlődés-kutatás, ökológiai kutatás, régészet, néprajzkutatás, űrkutatás. 2018-ban az éghajlatváltozás kiváltó okainak nyomába eredünk!A Felfedezők Napja célkitűzései:

Felhívni a figyelmet a kutató expedíciók fontosságára, valamint az expe­dí­ciók tudományos gyökereire.
Kedvet, érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a természet­tu­do­má­nyos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát, fon­tos­ságát
Megismertetni a fiatalokat a kutatói életpályában rejlő lehetőségekkel, ked­vet csinálni a kutatói pálya választásához
Bemutatni a nagyközönség számára a kutatóexpedíciók eredményeit, mely hosszú távon növeli azok támogatottságát
Felhívni a figyelmet az expedíciók gazdasági jelentőségére, a kutatómunkában rejlő potenciálra
Felhívni a figylemet az ismeretterjesztés fontosságára
Felhívni a figyelmet természeti környezetünket veszélyeztető globális problémákra, feladatokra

A Felfedezők Napját évente, tavasszal rendezzük meg. A Tudományos Kutató­expedíciók Fesztiválja a tágabban értelmezett földrajz- és más tudományok nyilvános rendezvénye, mely nem kizárólag a szakmának, hanem a szélesebb közönségnek szól­. A rendezvény a legszélesebb körű és legmagasabb szintű szakmai támogatással valósul meg.

Látogatóknak a belépés ingyenes!

Rendezvényünkre kortól függetlenül várunk mindenkit! A Felfedezők Napja az egész család számára tartogat hasznos és szórakoztató programokat, előadásokat. 7PRÓBA-játékunkon értékes nyereményekkel várjuk a vállalkozó szelleműeket!    RÉSZLETEK A RENDEZVÉNYRŐL >>>

Hogyan utazz hulladékmentesen                       

2018. április 25.

Humusz Ház XI. kerület, Saru u. 11.

Ismét megnyitja kapuit a Zöld kalandozások programsorozatunk a Humusz Házban, így hat szerda estén át új ismeretekkel gazdagodhattok a környezettudatosság jegyében meghívott szakértő előadóink segítségével.Utazni mindenki szeret, és sokan szeretik is megosztani kalandjaikat másokkal. Dóri és Edvárd sincs ezzel másképp, egy különbséggel: ők arra tesznek kísérletet, hogy nulla hulladékosan járják a világot. A Talpalatnyi történetek blog írói fognak beszámolni tapasztalataikról a hulladékmentes utazást illetően.Támogatói hozzájárulás: 1000 Ft
Pártoló tagjaink számára a belépés féláron történik.

Web: humusz.hu/zoldkalandozasok

A Föld napja - Programok a Budakeszi Vadasparkban

Kisállat-bemutató és madárgyűrűzés, valamint természetvédelemmel kapcsolatos játékos programok várják a látogatókat a Föld napja alkalmából szombaton a Budakeszi Vadasparkban.

A kisállattréningek és a madárgyűrűzési bemutató mellett a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület játékos programokkal várja a családokat, akik akár egy egész napos "Klíma-kalandon" is részt vehetnek a Vadasparkban - olvasható a Budakeszi Vadaspark közleményében. A beharangozó szerint az egész család fantáziáját megmozgató óriás társasjáték segítségével kicsik és nagyok játszva tanulhatnak a klímaváltozásról.

A rendezvényen a Pilis-Budai Kutyamentő Egyesület munkatársai is képviseltetik magukat, akik a felelős állattartásról beszélgetnek a látogatókkal, a vállalkozó szelleműek pedig akár örökbe is fogadhatnak egy négylábú kedvencet.
A színpadon pedig mosómedve, róka és aranysakál bemutatóval várják a természetkedvelőket Budakeszin.

Népi kézműves mesterek kiállítása a Műcsarnokban

A Kéz / Mű / Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítást rendezik Budapesten, a Műcsarnokban 2018. április 19-én. Az április 21-től augusztus 20-ig látogatható tárlaton azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak.

Szombaton a rockzenéé a főszerep a szegedi Dóm téren

2018 április 21-én Szombaton a rockzenéé a főszerep a szegedi Dóm téren több százan - dobosok, basszusgitárosok, gitárosok, énekesek - amatőr és profi muzsikusok adnak elő közösen négy dalt - tájékoztatta Gajda Ferenc főszervező az MTI-t.

Az olasz ötlet alapján szervezett különleges esemény célja az élő zene és a rock népszerűsítése. A fellépők között a legifjabb alig 12 esztendős, a legidősebb pedig már elmúlt hetven. A muzsikusok között lesznek zeneiskolai növendékek, zenekarok, kórusok és olyanok is, akik eddig csak otthon, a négy fal között saját kedvtelésből játszottak.
A program délelőtt próbákkal kezdődik. A bejátszózenekar a Fogadalmi templom előtti színpadon áll majd, előttük pedig négy csoportban helyezkednek el a résztvevők. A gitárok erősítővel szólalnak meg, az énekesek többen használnak majd egy-egy mikrofont, a 60-70 dobfelszerelés hangja azonban minden segítség nélkül is betölti majd a teret.
Kora délután Szeged szívében felcsendül majd Billy Idol legismertebb, White wedding című 1981-es száma, a brit rockbanda, a Blur Song 2 címet viselő 1997-es dala, a Tankcsapda 2000-es első kislemezéről az Ez az a ház, valamint a szegedi Sun Citytől a Nem izgat. Délután és este koncertek szórakoztatják a közönséget és a rendhagyó produkció közreműködőit. A rendezvényről film is készül.
Magyarország legnagyobb zenei flashmobjának napján elindul a szegedi könnyűzenei életet az 1960-as évektől napjainkig bemutató internetes archívum is, melyben videók, fotók, zenekari leírások találhatók majd. Az országban egyedülálló kezdeményezés célja a város gazdag zenei múltjának bemutatása mellett, hogy motivációt adjon a jövő zenekarai számára.

A JÖVŐ TECHNOLÓGIÁI KIÁLLÍTÁS - FUTURE IN FUSION

Az ország legnagyobb és leginnovatívabb kiállítására hívjuk meg Önt és családját!

Robotokkal, VR technológiával, okos szemüvegekkel, távvezérlésű okos otthon modelljével, önparkoló és önvezető autókkal várjuk az ide látogatókat, valamint bemutatjuk a jövő digitális iskoláit is. Feltűnik a mesterséges intelligencia is, amely lassan minden téren túlszárnyalja a humán teljesítményt.

3.000 m2-en komplexen vonultatjuk fel a jövő technológiai fejlesztéseit, ahogy ezt még soha senki nem láthatta a mindennapokban. Interaktív kiállításunkon a gyermekekre kiemelkedő figyelmet fordítunk, játékosan fejlesztő programjaink segítségével az ifjú mérnökök iskolájában:

  • Részt vehetnek egy informatika órán, ahol megismerkedhetnek a programozás alapjaival,
  • Lego robotot építhetnek;
  • Beülhetnek a jövő mozijába, ahol 4K-s ívelt Samsung TV-n tekinthetik meg a Gyáróriásokat;
  • Kipróbálhatják a kiállításon megtekinthető VR újításokat;
  • Belekóstolhatnak a kütyük világába, melyek 2030-ban válnak otthonunk részévé;
  • Drónokkal repülhetnek akadálypályánkon;
  • Készíthetnek hulladékból terméket, hiszen az újrahasznosítás a jövő alapja;

Látogatóink találkozhatnak a világ újdonságaival, a közeljövő áttörő fejlesztéseivel, melyeken a legnagyobb technológiai cégek szakemberei dolgoznak és hamarosan a hétköznapok meghatározó részévé válnak.

Zöld szervezetek 2018. évi Országos Találkozója

2018. április 12. - 2018. április 15.

Kalotaszentkirály - Zentelke

Kedves Mozgalom! Bizonyára sokan várjátok a 2018. évi Országos Találkozót, amely először a találkozók történetében "határainkon túl", Kalotaszentkirály - Zentelke községben kerül megrendezésre.

A program időpontja: 2018. április 12-15. A találkozóval kapcsolatos első hírlevelünket valamint további információkat megtekinthetitek a zoldcivil.hu és a holocen.hu weboldalon.

A Találkozó programterve formálódik még, köszönjük azoknak, akik ötleteikkel már eddig is segítették a szervezést, illetve jelezték a részvételi szándékukat az egyes alprogramok szervezésében! A Találkozóra való regisztráció terveink szerint február hónapban kezdődik, ez idáig szeretnénk a szakmai és szabadidős programokat véglegesíteni.Folyamatosan várjuk javaslataitokat, ötleteiteket, mind a szakmai mind pedig a szabadidős programokkal kapcsolatban január 15-ig!
A szekciókkal kapcsolatos ötleteket (téma, szekcióvezetés, javaslatok a tervezett szekció vezetőjének személyére, stb.) a kissjozsef.holocen@gmail.com vagy a parpi2001@gmail.com email címekre kérjük küldeni maximum 500 karakter terjedelemben.A szekcióötleteket érkezési sorrendben regisztráljuk! A plenáris üléssel kapcsolatos gondolatokat (előadók személye, "témafinomítás",stb.) az ifarkas@mtvsz.hu címre várjuk.A Klímavédelem és alkalmazkodás témakörben a lajtmann@gmail.com címre érkezhetnek a javaslatok.

A Turizmus és fenntarthatóság nagy szekcióhoz kapcsolódó (előadók, stb.) véleményeket Hajdu Zoltán várja a zoltanhajdu1@gmail.com címre.

Kérjük a horvath.kinga@tff.hu címre jelezzétek amennyiben a szombat délelőtti "civil expo"-ra illetve vásárra szeretnétek anyagot (ide értve a saját szervezet bemutatkozó anyagait, illetve népszerűsítő kiadványait) vagy terméket hozni, bemutatni, árulni. Ehhez a rendezők biztosítják az asztalokat, székeket. A programelemet a falu főterén, illetve főutcáján szeretnénk megrendezni.

A kulturális és szabadidős-programot érintő javaslatokkal Gőz Brigittát (goz.brigitta@gmail.com) vagy Péter György Árpádot (parpi2001@gmail.com) keressétek.

További információ: Kiss József: +36 30/967 47 96 Péter György Árpád : +40 740 418 89

Az eddig rendelkezésre álló programvázlat a következő: A 2018. április 12-15. (csütörtök-vasárnap) program struktúrája Mottó:"Kárpát-medence, mint ökológiai egység"- csütörtök délután, este: érkezés, regisztráció, falubemutatás (Ady Kiállítás, néprajzi gyűjtemény, XIII századi református templom stb), filmvetítés- péntek délelőtt: kirándulások (Több kirándulást tervezünk az előzetes jelentkezések alapján:
1, Szilágysági barangolások /almásgalgói "Sárkányok kertje", Zilah Wesselényi szobor, zsibói Wesselényi kastély, botanikus kert,
2, Erdély szíve Kolozsvár/ botanikus kert, főtér, Mátyás szülőháza, Házsongárdi temető, stb.
3, A Bihar-hegység lábánál, Székelyjói vízesés, víztározók,
4, Kirándulás a Kő hegy tavaihoz,
5: Kalotaszeg híres templomai: Körösfő, Magyargyerőmonostor, Magyarvalkó,/ Tervezett indulás 8-9 óra, visszaérkezés 15 óra)- péntek délután: megnyitó (16.30) - plenáris ülés: Tájgazdálkodás, biológiai sokféleség megőrzése a Kárpát-medencében (17.30-19.00) - péntek este: szekcióprogramok (esetleg mozgalmi plenáris) (20.30-22.00)

- szombat délelőtt:helyi termék bemutató és vásár, "civil expo", "nyitott porták" szekcióprogramok akár két részletben (9.00-12.00) - szombat kora délután:kiemelt szekciók: Hulladék-megelőzés és hulladékgazdálkodás, Turizmus és fenntarthatóság, Klímavédelem és alkalmazkodás (14.00-16.00)
- szombat délután, este:kulturális, közösségi programok, igény szerint szervezetek bemutatkozása, kötetlen beszélgetések esetleg szekcióülések

- vasárnap: záró plenáris (9.00-11.00), helyi kulturális programok (falubemutatás, kézművesség) - Indulás haza: 11 órakor

A képes bővebb programleírást a (https://holocen.hu/index.php/iiiii/tervezett-kirandulasok) olvashatjátok. . Üdvözlettel: Az OT szervezői!

Tavaszi séta a Tétényi fennsíkon 2018

2018. április 14.

A tavasz beköszöntével megtartjuk első sétánkat a Tétényi fennsíkon, Gergely Attila botanikussal. Áttekintjük a jellegzetes élőhelyeket, az aktuálisan látható értékes növényeket, értékeljük a tendenciákat, folyamatokat.

Részben a tanösvényen, részben a felső zónában haladunk, és meghatározzuk a következő hetek további munkáit az élőhely kezelés kapcsán, lósóska kaszálás, fenyő magonc ritkítás.

Időpont: 2018. április 14. szombat 9 óra, a tanösvény indító táblája a Bp. XXII. Rókales utcában a Szoborpark bejárata után.

Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület

üdvözlettel, Mészáros Péter

Jelentkezz 2018-as Európai Fenntarthatósági Hétre

2018. február 25. - 2018. május 30.

Magyarország negyedik alkalommal csatlakozik az Európai Fenntarthatósági Hét rendezvénysorozatához. A fenntarthatósági hét keretein belül a tudományos konferenciától a családi programokig sokféle eseményt rendeznek Európában. Magyarországon az elmúlt években alternatív egészségnappal, természetjárást népszerűsítő programokkal, tudományos konferenciákkal vagy épp zeneovi foglalkozással várták a fenntartható fejlődés iránt nyitott érdeklődőket.Idén is izgalmas programok várják mindazokat, akik szeretnének tenni valamit a jövőnkért.
Jelentkezni a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács honlapján lehet.

Az Európai Fenntarthatósági Hét célja, hogy minél több fenntarthatósággal kapcsolatos szervezet, tevékenység, kezdeményezés mutatkozhasson be és munkájuk nyomán Földünk élhető maradjon a jövő nemzedékek, saját gyerekeink, unokáink számára is.

A programsorozatot bárki követheti 2018. május 30-a és június 5-e között.

Tavaly 30 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, és Európa-szerte több, mint 4000 program közül válogathatnak az érdeklődők. Az idén látható programok is szorosan kapcsolódnak az ENSZ által 2015-ben elfogadott fenntartható fejlődési céljaihoz (SDG), pl: szegénység, éhínség felszámolása, nemek közötti egyelőség biztosítása, vízhez, köztisztasághoz való hozzáférés biztosítása, fenntartható fogyasztási és termelési módok kialakítása. Az európai országok egy részében (pl. Franciaország, Németország) nemzeti szinten már komoly hagyományokkal bíró Fenntarthatósági Hét 2015-ben vált egy egész Európát érintő kezdeményezéssé annak érdekében, hogy az emberek ne csak száraz tudományos tényeken keresztül szembesüljenek korunk fenntarthatósági kihívásaival, hanem saját életükön keresztül, helyi rendezvényeik segítségével adjanak és kapjanak személyesebb képet a fenntartható fejlődésről. Az egész Európára kiterjedő kezdeményezést az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) támogatja.

Botanikuskert virágai - akvarell festészeti foglalkozás

2018. április 28.

Nemzeti Botanikus Kert, 2163 Vácrátót, Alkotmány út 2-4.

Botanikus kertünkben és az üvegházainkban mindig nyílnak látványos egzotikus vagy honos virágok, melyek modellül szolgálhatnak egy szép akvarell képnek.
A foglalkozás elcsendesedésre, elmélyülésre ad lehetőséget, a résztvevők megtapasztalhatják a művészet stresszoldó hatását is.
A programot havonta két alkalommal Koncz Gyöngyi festőtanár tartja, 14.00-15.45 óráig.
Részvételi díj: 3000 Ft.
Regisztráció és további tájékoztatás e-mailen a konczgyongyi56@gmail.com címen vagy telefonon a   06 70 776 11 28 számon 16:00-20:00 óra között.

I bike Budapest bringás felvonulás

2018. április 22.

Budapest

Gyere ki a Tabánba április 22-én, onnan indul az I Bike Budapest bringás felvonulás! Olyan helyeken is tekerünk, ahol még sosem, és ahol máskor nem is szabad. Átbringázunk lezárt hidakon, és rakpartokon, elmegyünk egészen az Árpád-hídig és a Margitszigeten vissza, aztán az Alagúton, Lánchídon, és az Andrássy úton keresztül a Hősök terénél érkezünk a Városligetbe. Ott pedig programok, piknik és egy nagy bringaemelés várnak. A bicikli a legegyszerűbb, leggyorsabb, legszabadabb közlekedési eszköz. A Magyar Kerékpárosklubnál egy olyan jövőért dolgozunk, ahol mindenki bringázhat. Azt szeretnénk, hogy gyerekek, felnőttek és idősek is élvezhessék a biciklis közlekedés előnyeit. Az I Bike Budapesten egy napra olyan várost csinálunk, amilyennek a jövőt elképzeljük, ezért idén - többek közt - mini felvonulás is lesz kisgyerekes családoknak.DÁTUM: 2018. április 22. vasárnap GYÜLEKEZŐ: Tabán 14:00
INDULÁS: Tabán 15:00ÚTVONAL: Erzsébet híd - Pesti alsó rakpart - Népfürdő utca - Árpád híd - Margitsziget - Margit-híd - budai alsó rakpart - Attila út - Alagút - Lánchíd - Andrássy út - Városliget
Térkép: https://bit.ly/2IcL39l                                                                                                                                 BRINGAEMELÉS: kb. 18:00 Városliget, napozó rét.  A  felvonulás örömtekerés a város legszebb részein, egyben demonstráció a belváros forgalomcsillapításáért, a rakpartok és a hidak bringázhatóbbá tételéért, a Városligetben pedig az Olof Palme sétány megmentéséért.Útközben zenészekkel, a bringaemelés előtt és után programokkal készülünk. Piknik és buli a Ligetben. Hozz barátokat!A menetet Hollandia új nagykövete, René van Hell nyitja meg. Hollandia idén 10. éve támogatja a magyar bringás fejlődést, az első bringaemelés külön nekik szól. A felvonulás lezárt utakon, rendőri biztosítás mellett zajlik. A zebrák 99%-a, nagyobb kereszteződésekben a tömegközlekedési járatok mellett az autóforgalom számára is átjárható lesz.                                                                                        PROGRAMOK bringaemelés előtt és után:

Pioneers program infoest

2018. április 09.

Lumen kávézó, 1085 Budapest Horánszky u. 5.

A Climate-KIC, Európa legnagyobb klímainnovációs közössége 2018-ben is elindítja a Pioneers into Practice (PiP) elnevezésű, immár 16 európai oszág részvételével zajló, nemzetközi szakértői csereprogramját. A megújult program részleteiről és a jelentkezés menetéről a program honlapján tájékozódhat: https://pioneers.climate-kic.orgA jelentkezés határideje a szakértők és fogadó szervezetek számára 2018. április 15.2018. április 9-én este 18:00-20:00 között a Lumen kávézóban (1085 Budapest Horánszky u. 5.) info estet tartunk a programmal kapcsolatban. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de kérjük az érdeklődőket, hogy regisztráljanak ezen a linken:

https://tinyurl.com/ybgomhfq

E-mail: viszlay@ifka.hu

III. Innovatív hulladékgazdálkodás konferencia

2018. április 11.

1068 Budapest, Benczúr utca 35

III. Innovatív hulladékgazdálkodás konferencia Időpont: 2018. április 11.
Helyszín: Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.
A rendezvény szakmai partnere: Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel, mint szakmai partnerrel közösen ismét konferenciát rendez a hulladékkezelési közszolgáltatás jövőképének és fejlesztési irányainak, a közszolgáltatásból kikerülő haszonanyagok feldolgozási lehetőségeinek és innovatív hulladékkezelési technológiáinak bemutatására az előző évi rendezvények folytatásaként.A konferencia aktívan hozzá kíván járulni a képződött települési hulladék minél nagyobb arányú hasznosításához, az új fejlesztési lehetőségek megismeréséhez, az Európai Unió hulladékgazdálkodási céljainak megvalósításához, környezetünk és egészségünk védelméhez.

Online jelentkezés

A Szervező Bizottság tagjai: Weingartner Balázs, NHKV Zrt. Dr. Csizmadia Tamás, NHKV Zrt. Kövecses Péter, NHKV Zrt. Markó Csaba, KSZGYSZ
Esemény fb oldala >>>A konferencia tervezett programja: 2018. április 11., szerda
9.00 Regisztráció Levezető elnök: Kövecses Péter, fejlesztési és stratégiai igazgató, NHKV Zrt.
10.00 Megnyitó Hankó Gergely, ügyvezető, KSZGYSZ
10.10 Járatoptimalizálás a hulladékgyűjtésben Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
10.30 Innováció a teher- és hulladék-szállítmányozásban Bántó Ruben, Electromega Kft.
10.50 Automata sebességváltóval szerelt járművek előnyei a hulladék szállításban Izsó József-Dr Lovász György, Liberatus Hungary Kft
11.10 Szünet
11.40 Fogatos hulladékgyűjtés modellezésének tapasztalatai Fábry Szabolcs, Nagyvázsony
12.00 Hulladékgyűjtés lovaskocsival Teszár Tamás, Zöld Bicske Nonprofit Kft.
12.20 Elektromos, CNG és LNG hajtású hulladékszállító járművek az IVECO kínálatában Zákány Zoltán, IVECO
12.40 Hozzászólások, kérdések
13.00 Ebéd
14.00 Kapcsolódó fejlesztések az NHKV Zrt. szemével Kövecses Péter, NHKV Zrt.
14.20 Aprítógépek fejlesztése nem-rideg anyagok aprítására Dr. Rácz Ádám, Miskolci Egyetem, Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet
14.40 Légáramkészülékek fejlesztése és alkalmazási lehetőségei szilárd települési hulladékok feldolgozására Dr. habil Faitli József, Miskolci Egyetem, Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet
15.00 Saját fejlesztésű, geoelektromos mérési, adatgyűjtési módszerek alkalmazása a lerakóbányászatban Vizvári Zoltán, PTE MIK, SMART Technologies Kutatócsoport
15.20 Informális hulladékgazdálkodás Magyarországon, különös tekintettel a Nyugat-dunántúli régióra Simkó György
15.40 Hozzászólások és kérdések, zárszó Információk

A rendezvényen való részvétel díja: 17.500,- Ft + 27% Áfa /fő KSZGYSZ tag, hatóság, államigazgatási szerv képviselő részvételi díja: 14.500,- Ft+ 27% Áfa
A részvételi díj részvételt és ellátást fed le, amit a számlán külön tételként tüntetünk fel.